Magyartarka

A magyartarka tipikus kombinált (kettőshasznosítású) fajta,
amely egyesíti magában aminőségi tejtermelés (magas tejzsír- és
tejfehérje-tartalom) és hústermelés (kiváló vágóértékkorszerű
húsminőség) iránti napjainkban támasztott igényeket. Bocsor Géza
(A magyartarkamarha, 1960 Akadémiai kiadó) szerint a magyartarka
épp olyan sajátos terméke a magyarföldnek és a magyar népnek,
mint a kultúrája. Sokoldalú hasznosíthatóságának
ésformálhatóságának okát kialakulásának történetében kell
keresnünk. Kevés olyanszarvasmarha fajta létezik a világon,
amelynek kialakulásában annyiféle fajta vett volna részt,mint a
magyartarkáéban. E fajták előnyös tulajdonságait magába
olvasztotta és kiküszöbölteazokat, amelyek az adott ökológiai és
közgazdasági környezetben létét veszélyeztették.
Kialakulása és elterjedése szorosan összefügg hazánk utóbbi 300
éves történelmével. Az első zömében szimentáli és kisebb részben
pinzgaui tehenek a XVIII. században Bajorországból,
Würtenbergből, Nassauból és Luxemburgból érkező bajor telepesek
révén kerültek a királyi Magyarország területére. Így különösen
Tolna és Vas megyék területén az őshonos magyar szürke mellett
kezdtek megjelenni a túlnyomó részben szimentáli vérségű
tehenek. Jelentős mértékű elterjedésének ekkor még gátat szabott
az ország fejletlen (külterjes) mezőgazdasága. Döntő fordulatot
jelentett a XIX. század második felében tapasztalható gazdasági
fellendülés. A tej és tejtermékek iránt mutatkozó fokozódó
kereslet utat nyitott a korszerű, magasabb termelőképességű, de
egyben jóval igényesebb kultúr fajták előtt, amely megkövetelte
a hazai mezőgazdaság korszerűsítését, és a tejfeldolgozói háttér
megteremtését. Ezt az igényt szentesítette az 1894. évi XII. t.c.
alapján készített törvényhatósági állattenyésztési
szabályrendelet, valamint tenyészkerületi beosztás. Eszerint a
Dunántúlon a szimentáli (tájfajták kialakulása), az Alföldön a
magyar szürke, a Felvidéken a pinzgaui, az Erdős-Kárpátokban
pedig a borzderes fajta bikáit lehet köztenyésztésben
felhasználni. A két világháború között az ország szarvasmarha
állományában növekedett a magyartarka részaránya, amely 1942-re
elérte a 83 %-ot (1,9 millió). A céltudatos tenyésztőmunka
következtében az értékmérő tulajdonságok fokozatosan
konszolidálódtak, a fajta tej- és hústermelő képessége pedig
világszerte elismerést váltott ki a zarvasmarha tenyésztők
körében (pl.: a Mezőhegyesi Királyi Ménesbirtok magyartarka
állományának 5569 kg-os laktációs tejtermelése).
Mivel a II. világháború az ország szarvasmarha állományát döntően
kitevő magyartarka létszámának több, mint háromnegyedét
elpusztította, a tenyésztést gyakorlatilag a nulláról kellett újra
kezdeni. Ezt szolgálta az akkori földművelésügyi miniszter 1950-ben
meghozott rendelete, amely szerint a magyartarkát kettős
hasznosítású (tej-hús típusú) fajtaként kell továbbtenyészteni, és
szimentáli bikákat csak korlátozott számban lehet a nemesítés során
felhasználni. Az 1972-ben meghirdetett, és többé-kevésbé tudatosan
végrehajtott kormányprogram következtében a magyartarka létszáma
drasztikusan lecsökkent. Jelenleg a termelésellenőrzött aktív
populáció 17213 egyed ( a termelésellenőrzött tehénlétszám 7,3 %-a),
amely rendkívül hátrányos a fajta versenyképességének fenntartása
szempontjából.
|